Skaft

Golfskaftet är en golfklubbas viktigaste komponent. Det viktigaste med skaftet är dess vikt och längd. De båda har stor inverkan på att du kan träffa bollen rent, dvs mitt i sweetspot. Skaftets flex har också betydelse för att du ska få rätt känsla och timing i svingen. En annan viktig faktor är skaftets böjningsprofil, som ska passa varje enskild spelares unika sving. Man vill alltid försöka hitta det skaft som passar golfspelare så optimalt som möjligt. För att kunna hitta det skaft som passar spelaren så analyserar jag spelarens sving. Det jag tittar på är svinghastigheten, svingtempo, hur spelaren vänder på toppen av baksvingen, hur aggressiv nersvingen är, hur stark spelaren är och hur sent spelaren releasar klubban. Allt detta påverkar vilket typ av skaft spelaren ska ha. Det finns naturligtvis hur många varianter på svingar som helst och även många varianter på skaft. För att hitta rätt skaft så krävs det att man vänder sig till någon med kunskap om skaft och golfsvingar. Företrädelsevis någon som är klubbmakare och golfinstruktör.
Ett golfskaft har ju flera viktiga specifikationer som ska passa spelarens sving. Skaftets vikt är viktigt för att passa spelarens styrka och aggressivitet. Skaftets flex ska passa spelarens svinghastighet och även vart på skaftet det är styvt eller mjukt är viktigt för att det ska passa hur spelaren vänder på toppen och när den släpper ut snärtvinkeln dvs releasar. Som ni förstår så det flera faktorer som ska anpassas till hur spelaren svingar.

SHAFT TO SWING SHAFT-FITTING SYSTEM
Wishon Golf har skapat flera olika system som jag som klubbmakare använder för att komma fram till vilket skaft som är optimalt till varje spelares specifika sving. Med Wishons Shaft to Swing Shaft Fitting System så kan man lägga in hur spelaren svingar och få fram vilket skaft som är det optimala skaft för just den spelarens sving. Klicka på S2S-bilden nedan så kan du se hur det  fungerar.


S2S Shaft fitting  System ger bara Wishon Golfs egna skaft som är ett komplett skaftutbud för att kunna få fram ett optimalt skaft för alla svingtyper.

SHAFT BEND PROFILE PROGRAM
Wishon Golf har även ett program som heter Shaft Bend Profile där de mäter upp alla skaft de kan få tag på så att man kan jämföra alla skaft med varandra. Man mäter upp alla skafts styvhet/flex vid sju olika mätpunkter och kan därmed se hur skaftets böjprofil ser ut. Dvs om det är styvt i tippen, mitten eller butten(greppändan).Prisexempel på skaftbyten inklusive nytt grepp.

Stålskaft till järnklubborFrån 500 kr/klubba
Grafitskaft till järnklubborFrån 600 kr/klubba
Grafitskaft till hybriderFrån 800 kr/klubba
Grafitskaft till metalwoodsFrån 1500 kr/klubba
Grafitskaft ekonomi till metalwoodsFrån 800 kr/klubba

Här nedan listar vi några av de vanligaste skaftmärkena.


Wishon Golf
Wishon Golf  har sitt eget skaftsystem som heter S2S eller Shaft to Swing, shaft fitting system. De har designat skaft som ska passa olika typer av svingar och sen trimmas att passa din svinghastighet.

House of Forged
House of Forgeds skaft är väldigt stabila skaft som ända det ändå är liv i och ger ett bra tryck i träffen.  Standard driverskaftet finns i allt från Lady-flex till X-stiff. Skaftets egenskaper reducerar spinntalet i slagen och ger extremt raka slag och effektiv bollflykt.

True Temper
True Temper är den största stålskafts tillverkaren i världen. Deras skaft är ofta stabila.

Nippon
Nippon är ett japanskt märke som specialliserat sig på lätta stålskaft.

Aldila
Aldila har många bra skaft som oftast har mycket känsla i sig. Vill ni ha ett skaft med härlig känska så är klassikern NV ett jättebra skaft.

Graphite Design
Graphite Design har ett stort urval av skaft. Vi jobbar med deras mest sålda skaft. Pershing som har bra känsla och skön kick i skaftet. YS-serien som är ett stabilare skaft.

Matrix
Matrix är kanske de skaft som är mest kända för sin höga kvalitet bland klubbmakare. Vi använder deras serie Studio till järnklubbor när vi ska bygga med grafitskaft. Matrix gör alla skaft åt House of Forged.

Harrison
Harrison är kända för sina vridstyva skaft som ger stabilitet. Vunnit VM i Longdriving flera gånger.

Fujikura
Fujikura är japanskt med allt vad det står för vad det gäller teknologi och inovation.

Grafalloy
Grafalloy gör vridstyva och stabila skaft för den som har en kraftfull svingrörelse.


FiltypFilnamnFilstorlekDatumÖppna